{ "title": "Anksiyete Baş Dönmesi", "image": "https://www.anksiyete.gen.tr/images/anksiyete-bas-donmesi.jpg", "date": "21.01.2024 06:15:03", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Anksiyete baş dönmesi:. Anksiyete baş dönmesi daha çok nöro otolojik merkezlere başvuran hastalarda gözlemlenir. Denge işlevi bozuklukları, anksiyete bozuklukları ve daha çok panik bozukluklarında baş dönmesi şikâyeti belirgindir. Anksiyete bozukluğu ve baş dönmesi olan hastaların tanı ve tedavi süreci oldukça sorunludur. Hastanın gereksiz kaygı, korku, panik ve gerginlik yaşamalarına neden olur. Baş dönmesine sebebiyet veren en önemli anksiyete bozukluğu panik atak hastalığıdır. İnsanların yaşamını devam ettirmeleri, tehlikeli durumlardan korunma açısından anksiyete ve stres çok önemlidir. Anksiyete kişi sıkıntılı ve heyecanlıdır. Aniden kötü bir haber alacak veya kötü bir şey olacak gibi hissederler. Anksiyete türlerinin çoğunda baş dönmesi belirtiler arasındadır.

Anksiyete belirtileri nelerdir?
Anksiyete bozukluğu çeşitleri

Panik bozukluğu yani panik atak: Genelde gençlik döneminde ortaya çıkan bir hastalıktır. Ataklar 25 ile 30 dakika arasında sürebilir. Panik atağın ne zaman geleceği bilinmez. Bu hastalığa sebep olan faktörler bilinmemektedir. Atak geldiğinde bunu durduracak bir etken yoktur ve aniden başlar. Atakların sıklığı kişiye göre değişir.

Anksiyete panik bozukluğu yani panik atak belirtileri nelerdir?
Yaygın anksiyete bozukluğu

Gerçek sorunlarla orantısız bir biçimde ortaya çıkan endişe ve kaygılanma ile olan psikiyatrik bozukluktur. Aslında anksiyete duygusu bir tehlikenin ve korku anının sonucunda herkeste oluşabilecek bir olaydır. Ancak anksiyetenin uzun sürmesi, şiddetinin artması, günlük işlerimizi ve sosyal hayatı etkilemesi yaygın anksiyete bozukluğu denilen hastalığı meydana çıkarır.

Sosyal fobi ve diğer fobiler

Sosyal fobi veya sosyal anksiyete bozukluğu sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten çok büyük kaygı duyma ve korkulan durumlardan kaçınma eğilimi olarak tanımlanabilecek bir anksiyete bozukluğudur.

Travma sonrası stres bozukluğu

Kişi sevilen bir yakınını kaybetmesi, ciddi bir hastalık geçirmesi, kaza veya bir saldırı ile karşılaşması sonucunda oluşur. Zamanla yas dönemi geçer, acı azalır ve hayat normale döner. Çoğu insan olaydan sonra etkilenme sürecini atlatır ve kendiliğinden iyileşir fakat bazı insanlarda bu durum atlatılamaz. Yaşadıkları travmatik olaydan aylar hatta yıllar geçse bile iyileşemeyebilir. Bu kişilerin olayı tekrar tekrar yaşadıkları anlar olur bazen rüyalarında bazen de gözlerinin önüne gelerek olayı yaşarlar. İşte bu durum travma sonrası stres bozukluğu hastalığına yol açar.

Obsesif kompulsif bozukluğu

Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler kontrol edemedikleri stres oluşturan düşünceler, korkular ve görüntüler nedeniyle huzursuz olurlar. Vücutlarına pislik ve mikrop bulaşmasından, başka insanlara zarar vermekten, hata yapıp rezil olmaktan korkarlar. Ayrıca düzen ve simetri hastalıklarına da sahiptirler.
" } ] }