{ "title": "Anksiyete Hastalığı", "image": "https://www.anksiyete.gen.tr/images/anksiyete-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 01:03:04", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Anksiyete Hastalığı, bazı insanlarda görülen duygu değişimi, endişe, korku atakları ve panik durumu ile ortaya çıkan hastalığın adıdır. Anksiyete hastalığına sahip insanlar genellikle sosyal çevrelerden kendilerini soyutlar ve yalnız kalmayı tercih ederler. Bazen de durum bunun tam tersi olur, yalnız kalan veya dışarı yalnız çıkan insanda bulunduğu ortamda yetersiz hissetme veya aniden gelişen ölüm korkusu gibi durumlar yaşanabilir.

Anksiyete Hastalığı Neden Olur?

Anksiyete hastalığı genellikle kişinin aniden değişen psikolojik durumuna bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise tamamen kendiliğinden gelişir. Kişilik özelliklerinde çekingen içe kapanık olan insanlarda anksiyete sıkça rastlanan bir durumdur. Kişinin özellikle erken yaşlarda yaşayacağı travmatik durumlar, anksiyeteyi tetikleyebilir. Beklenmedik kazalar, yakın akraba kayıpları veya hayati önem taşıyan bilgiler edinilmesi anksiyeteye yol açabilir. Anksiyete hastalığına sahip insanlarda panik atakları genellikle sınav, iş görüşmesi, evlilik vb. Toplum önünde gerçekleşecek olaylarda daha çok açığa çıkar. Anksiyete hastalığına sahip insanlar kalabalık ilişkilerle ilgili işlerde kolaylıkla çalışamazlar. İyi şarkı söyleyebilirler ama konser veremezler bu duygu durumlarına aykırıdır. Anksiyete hastaları, çocukluk yıllarında yaşadıkları ani korku ya da travma durumlarından sonra belirtiler göstermeye başlayabilirler, örneğin ilk okula başladığı gün başına ciddi bir kaza gelen veya rahatsız edici bir travmaya maruz kalan bir kişide ilerleyen yıllarda anksiyete görülebilir.

Anksiyete Hastalığında Tedavi Nasıl Yapılır?

Anksiyete hastaları, psikolojik olarak kendilerini rahat hissetmeyen, endişeli gergin insanlardır. Bu sebeple uygulanacak tedavi, kişinin rahatlatılmasına yönelik olmalıdır. Öncelikle bir psikiyatrist tarafından hastalığa kesin teşhis konulmalı ardından öncelikle terapi yöntemi ile tedavi edilmeye çalışılmalıdır. Terapi yöntemi ile hafif antidepresanlar önerilebilir fakat daha ağır antidepresanlar veya antipsikosomatik ilaçlar terapinin işe yaramayacağı daha ciddi ataklar geçiren hastalarda uygulanmalıdır. Anksiyete hastaları için önerilen antidepresanlar çoğu zaman uyku hali, yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi yan etkiler gösterebilir. Bu durumda kişinin günlük hayatını etkileyebilir.
" } ] }