{ "title": "Anksiyete İlaçları", "image": "https://www.anksiyete.gen.tr/images/anksiyete-ilaclari.jpg", "date": "21.01.2024 03:53:15", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Anksiyete İlaçları, bir diğer adıyla kaygı bozukluğu olarak da bilinmektedir. En sıklıkla görülen psikolojik rahatsızlıkların başında gelen anksiyete, insanların korkularının üst seviyede olduğu, kaygılarının çoğaldığı, sürekli olarak gerildiği ve sürekli olarak sıkıntılı günler yaşadığı durumdur. İnsanlar dış dünyaya uyum sağlayabilmek için, normal davranışlarının olması gerekmektedir. İç dünyasında yaşanan sıkıntılar sonucunda ortaya çıkan bu durum, gündelik hayatı etkilemektedir.

Elinde olmadan bir anda gelişen titreme, terleme ya da şiddetli oluşan çarpıntıların ortaya çıkması Tedavi edilmediği takdirde ciddi boyutlara ulaşılabilir. Hiçbir nedeni olmadan başına çok kötü bir iş geleceğini ya da aniden öleceğini düşünmesi gibi belirtileri olduğu gibi, girmiş olduğu kalabalık bir ortamda rezil olacağından korktuğu için tedirgin olduğundan hiç konuşamaz ve soğuk soğuk terlemeye başlar.

Anksiyetenin Tedavisi Nasıl Olur?

Anksiyetenin tedavisi en az 1 yıl boyunca doktor tarafından önerilen ilaçların kullanımı ile olacaktır. İlacın nasıl kullanılacağı doktor tarafından belirlenir. Bazı hastalarda psikoterapi uygulanarak hastanın günlük hayatına normal olarak devam etmesi de sağlanır. Düzgün ve de vaktinde doktor tarafından verilen ilaçların etkisi en az 2 haftada başlar.

Anksiyete de kullanılan başlıca ilaçlar

Hastanın yaşadığı anksiyeteye bağlı olarak sıklıkla doktor;

Paxil: Yan etkisinin çok fazla olmadığı bu ilaç bir kutu içinde 20 mglık olup, her kutunun içinde de 28 tane bulunmaktadır. Hasta endişe ve toplum içine çıkamama ve insanlarla konuşurken terleme, saplatılı davranışları varsa doktor tarafından uygun görülüyorsa kullanılabilir.

Tranxilene: Anksiyete atakları yaşayan hastalara doktor tarafından verilmektedir. Etkisini 2 haftadan önce göstermez ve düzenli kullanımı gerekmektedir.

Zendor: Anksiyete ve majör depresif durumlarda hastaya, doktor tarafından verilen 28-84 tane 10 mglık kutularda satılmaktadır. Beyindeki serotonin yükselmesini sağlayarak hastanın kaygı bozukluklarının geçmesini sağlamaktadır. Doktor tarafından söylenen dozda alınması gerekmektedir.

Lustral: 28 ve 56lık tabletlerde satılan 50 mglık Lustral anksiyete tedavisinde ve yaşanan ruhsal çöküntünün ortadan kalkmasında yardımcı olmak için doktor tarafından verilmektedir. Sıklıkla görülen yan etkisi, uyuşukluk ve uykudur.

Prozac: Bir kutu içerisinde 20 mglık 24 tane ilaç olarak satılmaktadır. Majör depresyon ve kaygı bozukluklarında doktorlar tarafından en sıklıkla kullanılan ilaçların başında gelmektedir.

Paxera: Diğer anksiyete bozukluklarında olduğu gibi serotonin yükselmesi için kullanılan SSRI ilaç grubundan olmaktadır ve beyindeki serotonin yükselmesini sağlar. 20 mglık 24 adet kutularda satılmaktadır.
" } ] }