{ "title": "Anksiyete Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.anksiyete.gen.tr/images/anksiyete-kalp-carpintisi.jpg", "date": "21.01.2024 16:10:31", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Anksiyete ve kalp çarpıntısı, Anksiyete hastalığı insanlarda korku veya kaygı anında meydana gelen iç sıkıntıdır. Korku, kaygı, endişe verici durumlarda kendisini gösteren anksiyete hastalığı nedeni belli olmayan bir tedirginlik hali olarak da nitelendirilebilir. Anksiyete bazı kuramcı düşüncelere göre kişide yaşanan bir içi çatışmadır. Anksiyete canlılarda dış dünyaya karşı oluşturulan bir koruyucu mekanizması olarak da nitelendirilebilir. Bu koruyucu mekanizma kişinin denetimi dışına çıktığında anksiyete bozuklukları görülmeye başlanır. Bu rahatsızlık ilaçla tedaviden ziyade psikolojik bir rahatsızlıktır.

Anksiyetenin belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler ile kişi kötü şeyler olacağını düşünür, komik duruma düşeceğini hisseder veya rezil olma duygusu yaşar. Bu durumlarda kişinin dışarıya tepkimelerini tereddütlü bir şekilde yapmasına neden olur. Buda kişide korku, kaygı ve endişeye neden olur ve bu durumu dizginleyemez. Tam tersine etkisinde kalarak düşündüğü şeylerin olacağını hisseder ve içine kapanır. Anksiyete bozukluğu tanımlanamayan bir gerginlik durumudur. Anksiyete hastalığı kişilerde genellikle toplumsal baskı, sosyamatik, duygusal, davranışsal, kavramsal ve somatik bileşenlere sahip olmak şeklinde açıklanabilir.

Anksiyetenin nedenleri arasında geçmişte yaşanan ağır manevi çöküntülerdir. Bu çöküntüler korku gerilim ve huzursuzluk yaratır. Genellikle çok ağır şiddet gören bayanlarda, tecavüze uğrayan bayanlarda ya da aşırı şekilde baskıcı bir zihniyette yetiştirilen insanlarda görülen anksiyete yaşanılan üzücü olayların bir sonucudur. Hatta geçmişte çok sevdiği insanların ölümünü kabullenemeyen ve her sevdiği insanın başına geleceğini düşünen insanlarda da anksiyete durumu gözlemlenir. Anksiyete ve kalp çarpıntısı, birbirini tamamlayan iki durumdur. Anksiyetenin hissettirdiği korku gerilim kaygı ve endişe hissi insanda nabzın hızlanmasına ve kalbin çok hızlı atmasına sebep olur ve çok hızlı çalışan kalp kişide beliren bu belirtileri iyice tavan yapar. Yani ikisi birbirini tetikleyen olgulardır.

Anksiyete nöbetlerinde yaşanan durumlar
Anksiyete hastaları kendi içerisinde de beşe ayrılır. Bunlar; genel anksiyete, Obsesif kompulsof anksiyete, panik anksiyete, post-travmatik stres anksiyete ve sosyal anksiyetedir. Bu anksiyete çeşitlerinin hepsi genel yapı itibarı ile ilk başta kalp çarpıntısı ile kendisini gösterir ve hissedilen olumsuz duygular ile iyice kendisini gösterir.

Anksiyete ve kalp çarpıntısı, aslında birbirini tetikleyen bir mekanizmadır. Hissedilen olumsuz düşüncelerin tetiklediği ilk şey kalp çarpıntısıdır. Kalp hızlı olarak çarpmaya başladığında diğer vücut hareketleri meydana gelir. İç sıkıntı ya da iç çöküş olarak nitelendirebileceğimiz anksiyete hastalığı ancak kişinin psikiyatri desteği alarak kendine güvenini kazandırılması ile yenilebilecek bir rahatsızlıktır.
" } ] }