{ "title": "Anksiyete Krizi", "image": "https://www.anksiyete.gen.tr/images/anksiyete-krizi.jpg", "date": "20.01.2024 08:59:13", "author": "Tuğba Özşimşek", "article": [ { "article": "
Anksiyete Krizi, Anksiyete, bir kaygı duygu durum bozukluğudur. Kaygı kontrol altında tutulduğu sürece zararlı bir duygu durumu değildir. Fakat yaşadığınız kaygı ne zaman ki korku ve endişe vermeye başladı ve bu durum yaşamınızı engelliyor işte bu noktada sıkıntınız var demektir. Stresli durumlarda ya da baskı altındayken endişe duymanız çok normal bir davranıştır. Bu durumda yaşadığımız endişe bizi problem çözmeye yönlendirir, dikkatimizi odaklar. Ama stres ve baskı yaşamınızı ve insan ilişkilerinizi etkiliyorsa o zaman endişe sınırını aşmışsınız demektir. Birkaç soruya göz atalım. Eğer sorulara cevabınız evet ise ve bu durumu atlatamayacağınız hissi varsa anksiyete bozukluğu sizde de başlamış olabilir.
Bu soruların yanı sıra anksiyetenin duygusal ve fiziksel belirtileri de vardır. Duygusal belirtileri; her an tehlike olabileceği düşüncesi, gerginlik, asabiyet ve en kötü olasılığı düşünme. Fiziksel belirtileri ise; terleme, baş ağrısı, uykusuzluk, kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, sık idrar ya da ishal görülür. Anksiyete krizi, yoğun korku nöbetleridir. Genellikle herhangi bir belirti olmadan aniden gerçekleşir, 10 dakika içerisinde en yüksek seviyeye çıkar ve yaklaşık bir saat sürer. Geçen bu kısa süreçte korku duygusunu o kadar yoğun yaşamak ölüm hissini uyandırır. Kriz sonrasında bu durumu kimsenin yardımının olmayacağı bir yerde yaşamaktan korkabilirsiniz. Krizin belirtileri; göğüste ağrı ve kalp çarpması, kontrolünü kaybedeceği hissi, nefes darlığı ve bayılma hissi, sıcak basması, mide bulantısıdır. Bu durumda yardım almanız gerekmektedir. Aldığınız tedavi sonrasında kaygılarınız dayanılabilir seviyeye indirgenmektedir.
" } ] }