{ "title": "Anksiyete Panik Atak", "image": "https://www.anksiyete.gen.tr/images/anksiyete-panik-atak.jpg", "date": "21.01.2024 16:13:19", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Anksiyete panik atak, anksiyete bozukluğuyla gelir. Anksiyete nedeni bilinmeyen belirsiz sebeplere dayanan bilinmeyen bir kaygı, korku, sıkıntı, kötü, olumsuz durumlarla karşılaşma hissinden oluşur. Anksiyete panik atak tehlikenin algılandığı anda kendini koruma içgüdüsü nü kontrol edememektir. Anksiyete panik atak hastalığı olmayan kişinin korku ya da kaygılarının nedenleri bellidir ama panik atak olan insanlarda bu neden belirsiz sebeplere dayanır. Hastalık durumu çeşitlidir. Bazen hasta sadece kaygı hissini taşımaktadır. B öyle hastalara anksiyete bozukluğu teşhisi koyulur. Bu hastalık bedensel ve ruhsal hastalıklara sebebiyet verir.

Anksiyete panik atak hastalığı ataklar halinde gelir. Bu atakların ne zaman geleceği belli değildir. Ataklar genellikle 15 dakika ile 30 dakika arkasında sürebilir. Atakların gelme ve yaşanma sıklığı pskiyatri uzmanının koyacağı teşhis açısından önemlidir. Anksiyete panik atağın ne zaman geleceği belli olmadığı için bireylerin sosyal uyumunu bozan dış ortamlarda endişe duymalarını sağlayan önemli etkenlerden biridir. Bu hastalık genelde gençlik dönemlerinde kendini gösteren bir hastalıktır ve neyin sebep olduğunun gerçek nedeni bilinmez fakat stres bu hastalığı tetikleyen en önemli faktördür.

Anksiyete panik atağa sebebiyet verdiği düşünülen sebepler arasında
Anksiyete panik atak kişiye göre farklılık gösterir. Bazı hastalarda ay içerisinde 1 veya 2 kere gözlemlenirken bazı hastalarda her gün gözlemlenebilir. Panik atakların gelme sıklığı yaşadığı olaylarla ortaya çıkabilir. Bazen de nedensiz olarak gelebilir. Anksiyete panik ataklar genelde tehlikeli değildir. Ancak birey kontrolünü kaybettiği hissini aldığı için tedirgin olur bu hastalık tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara neden olabilir.

Anksiyete panik atak sırasında vücutta görülen belirtileri nelerdir?
Anksiyete panik atak tedavisi nasıl yapılır?

Anksiyete panik atak hastaları genellikle doğru tanının geç koyulmasından şikâyetçidir. Yapılan araştırmalarda panik atak hastalarının psikiyatriye başvurmadan önce birçok doktora başvurduklarını belirtmektedir. Bazı hastaların panik atak geçirdiği anlaşılmamakta bu sebeple yanlış tanı ve teşhisle sonuçlanmaktadır. Panik atakların dereceleri vardır bazı panik ataklar kalp krizi ile karıştırılmaktadır. Çoğu hasta doktora kalp krizi şüphesi ile başvurmaktadır. Anksiyete panik atak hastalığında doğru teşhis önemlidir. Hastada doğru tanı ve teşhis elde edebilmek için ayrıntılı olarak önce ruhsal sonra fiziksel muayene uygulanmalıdır. Ayrıca hastada nörolojik hastalık, endokrin hastalığı, kalp ve solunum hastalıkları var mı araştırılmalıdır. Bu araştırmalar sonucunda hastada bedensel bir hastalığın çıkması panik atak hastalığının olmadığını göstermez. Anksiyete panik atak hastalığı için en uygun tedavi ilaç kullanımını ruhsal tedavi ile tamamlamaktır. İlaç tedavisini yeterli görmeyip bilişsel ve davranış terapi teknikleriyle hastalığı en düşük seviyede tutmak hedeflenmelidir. Panik atak geldiği anda ilaç kullanımı o an pek fayda sağlamayabilir fakat uygun doz ve uygun sürede alınan ilaçlar atakların tekrarlamasını önleyecektir.
" } ] }