{ "title": "Anksiyete Tansiyon", "image": "https://www.anksiyete.gen.tr/images/anksiyete-tansiyon.jpg", "date": "23.01.2024 03:39:27", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Anksiyete tansiyon ilişkisi incelendiğinde, uzunca müddetli fazla kan basıncına (Hiper kan basıncı) sebep olmaz. Fakat anksiyete nöbetleri kan basıncınızda belli bir süre ani sıçramalara sebep olabilmektedir. Eğer bu belli bir süre ataklar, fazla mesela tekrarlarsa, normaldeki tansiyonun yol açabileceği hasara alternatif şekilde; damarlarınızda, kalbinizde ve böbreklerinizde hasara sebep olabilmektedir. Bunun için ilaveten, endişelendiğiniz zaman kan basıncınızı arttırabilecek diğer sıhhatsiz alışkanlıklara eğiliminiz de artar. Anksiyete yani panik bozukluk hastalarının kuvvetli bir ölme korkusu, kalp krizi ile alakalı kaygıları kontrolünü kaybetmek ve çıldırma korkusu bulunur. Anksiyete semptomları olarak adlandırılan bu belirtilerin haricinde, baş dönmesi, bayılacakmış benzeri olma, boğulma duygusu, soluğun kesilmesi, çarpıntı olması, göğüste sorun veya ağrı, bulantı karında ağrı, terleme, titreme uyuşma karıncalanma benzeri fizyolojik belirtilerin bir bölümü panik atağa eşlik eder. Bu belirtilerin yanında pek çok uzmanın değinmediği hipertansiyon bulunur. Panik bozukluk anında damarlarda büzüşme ve kalpte hızlanma sebebiyle kan basıncı da yükselir. Yükselip düşen kan basıncı, diğer ismiyle \"oynak tansiyon\" ismi verilir. Bu büyüyen hipertansiyon sebebiyle kişiye hata sonucu hipertansiyon teşhisi konur ve kan basıncı düşürücü ilaç rehabilitasyonuna başlanır. Bu yaklaşım panik bozukluk tanısı almış hasta olanlarda var olan endişe vaziyetini hepten artmasına sebep olmaktadır. Panik bozukluk tanısı almış hasta kendisini hipertansiyon hastası gibi düşünerek var olan bedensel bulgulara odaklanan hasta devamlı tansiyonunun yükseleceği buna bağlı olarak beyin kanaması geçireceği endişesiyle hayat kalitesi hepten bozulacaktır. Bu çalışmada panik bozuklukla izleyen panik bozukluk anında büyüyen kan basıncı ile ilgili hasta kişiye haber verme hastanın hayat kalitesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Panik Bozukluğunun Semptomları

Panik bozukluğunun belirtilerini 2 biçimde sıralayabiliriz:

Panik Bozukluğunun Fiziksel Belirtileri Nelerdir?
Panik Bozukluğun Ruhi Semptomları

Basit korku ölmek benzeri aşağıdaki hisler sıralanabilir:
Kan basıncı, solunum sistemi, mide bağırsak sıkıntıları sebebiyle bazen meydana çıkan yakınmalar sebebiyle dahiliye uzmanına veya aciliyetli servislere başvurular olmaktadır. Bu hasta olanların yakınmaları sebebiyle yapılmış var olan kontrol ve tetkiklerde belirtilerin nedenini izah edecek rastgele organik bir belirtiye rastlanmamaktadır. Bunun için bağlı olarak hasta psikiyatri servisine yönlendirilmektedir. Psikiyatri servisine yönlendirilen hasta, psikiyatrik ölçümlendirme sonrasında panik sorun tanısı almaktadır. Panik sorun tanısı almış hasta kişiye genelde antidepresan ve gerekiyorsa anksiyolotik ilaçlar yazılmaktadır. Psikoterapi uygulanmayan iyileştirme yaklaşımıyla hastalığını tam olarak tanımayan hasta, bedensel semptomları sebebiyle endişe vaziyetleri, panik atakları tetiklemektedir. Panik ataklar, beklenti anksiyetesi, agorafobi ve somatik belirtiler hayatını sürdüren hasta tamamı ile bir kısır döngü içinde hayat kalitesi bozulmaktadır.
" } ] }