{ "title": "Genel Anksiyete Bozukluğu", "image": "https://www.anksiyete.gen.tr/images/genel-anksiyete-bozuklugu.jpg", "date": "19.01.2024 03:20:23", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Genel anksiyete bozukluğu, aşırı derecede kaygı hisseden ve bunu çoğu zaman takıntı halinde yaşayan kişilerdeki bunalım tipi olarak tanımlanabilir. Genellikle 20'li yaşlarda daha sık rastlanan bu rahatsızlık, erken fark edilip psikiyatri uzmanınca tedavi edilmezse, kaygı şiddeti zamanla artabilir ve ciddi psikolojik sorunlara sebep olabilir. Genel anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, çoğu anlarını bir kurgu planlayarak ve genellikle felaketle sonuçlanan bir kaygı duyarak geçirirler. Etrafındaki kişiler için sürekli bir hastalık, kaza ya da ölüm korkusu yaşarlar. Tabi ki insanların yaratılışından dolayı, gün içinde hepimiz az da olsa endişe içine girebiliriz. Fakat bu hastalığa sahip olan kişiler, her anlarını korku ve endişe içinde geçirirler. Üstelik ilerleyen anksiyete bozukluğu durumunda, çoğu zaman hastalığa baş ağrısı, unutkanlık, kas ağrısı, mide bulantısı, aşırı sinir gibi birçok yeni rahatsızlık da eşlik etmektedir. Kişiler hissettikleri bu kaygı ve huzursuzluğun çoğu zaman farkında olurlar fakat bu hislerin önüne geçemezler ve düşüncelerini bir türlü kontrol edemezler. Panik atak rahatsızlığı ile çoğu zaman anksiyete bozukluğu karıştırılsa da panik atak sadece bazı durumlarda yaşanan korku ve endişe halidir. Oysa genel anksiyete bozukluğu olan kişiler, her yerde her an her konuda mutlaka az ya da çok endişe duyarlar.

Genel Anksiyete Bozukluğu Nedenleri: Aslında genel anksiyete bozukluğu şu sebepten dolayı ortaya çıkar denilebilecek bir bilgi maalesef henüz bulunamamıştır. Yapılan araştırmalar ve testler sonucunda aile geçmişinde bu rahatsızlığa rastlanırsa, kişide görülme oranı daha çok kabul edilir. Mesela ikiz olan çocukların birisinde genel anksiyete bozukluğu var ise muhtemeldir ki diğerinde de bu rahatsızlık görülmektedir. Zaman içinde kişilerin maruz kaldığı çevresel faktörler ve kişinin kendi iç dünyası gereğince hissettiklerinin de bu hastalık için önemli zemin oluşturduğu düşünülse de dediğimiz gibi hala kanıtlanmış bir nedeni bulunmamaktadır.

Genel Anksiyete Bozukluğu Belirtileri: bu rahatsızlığa sahip kişilerde genelleme yapılacak olursa, fiziksel ve ruhsal belirtiler oluşmaktadır. Fiziksel (Bedensel) belirtiler; terleme, aşırı kalp çarpıntısı, ağızda kuruluk, ellerde titreme, zorlukla nefes alma, baş dönmesi, baş ağrısı, göğüs bölgesinde ağrı, boğulma hissi, kas ağrıları gibi birçok belirti ile ortaya çıkmaktadır. Ruhsal belirtiler ise; tasalanma, sürekli endişe duyma, dikkat dağınıklığı, çok çabuk sinirlenme, her an kötü bir haber alacak olma korkusu, tahammül edememe, irkilme, çabuk yorulma, kontrolünü kaybetme hissi gibi değişik duygu halleri içinde olmaktır. Kişi çoğu zaman bu belirtilerin farkındadır, kendi hareketleri ve hisleri kendisine tuhaf gelebilmektedir. Yapılması gereken, böyle durumlarda bu belirtileri hafife almadan en uygun zamanda bir psikiyatr ile görüşmektir.

Genel Anksiyete Bozukluğu Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tanı: Eğer belirtiler doğrultusunda doktora gidilirse bu genellikle dahiliye doktoru olmaktadır. Başka bir hastalık olduğundan şüphelenildiği için gidilen bu doktorlar, yapılan testler ve muayeneler sonucunda fiziksel bir rahatsızlık olmadığına kanaat getirince, genellikle hastayı psikiyatri alanına sevk etmektedirler. Bu işlemler yüzünden çoğu zaman tanı gecikmektedir. Psikiyatri doktorları, genel anksiyete bozukluğu hastalarına tanı koyabilmek için bazı testler yaparlar ve gözlemlerde bulunmaya çalışırlar. Hastalık şüphesi olan kişilerde; dikkat dağınıklığı, kas ağrısı ve gerginliği, kolay yorulma, sinirlilik ve huzursuzluk, aşırı kaygı ve endişe hali ve çeşitli uyku problemleri belirtilerinden herhangi üç tanesi birlikte görülürse, genel anksiyete bozukluğu tanısı kesinleşmektedir. Eğer ki tanı yapılması gereken küçük yaştaki bir çocuk ise bu belirtilerin sadece bir tanesi bile hastalığı göz önünde bulundurmaya yetmektedir. Psikiyatr doktoru yaptığı gözlemler ve testler sonucunda, hastalık tanısını kesinleştirirse tedavi süreci başlayabilir.

Tedavisi: Hastalığın durumuna ve şiddetine göre iki çeşit tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Genellikle genel anksiyete bozukluğu için, psikoterapi yöntemi ile hasta rahatlatılır ve sorunlar ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bu terapilerde, düşük ve orta derecedeki anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerde genellikle olumlu bir şekilde sonuç elde edilmektedir. Fakat ileri derecede anksiyete bozukluğu olan kişiler için bu yöntem yetersiz geleceği için psikoterapinin yanı sıra ilaçla tedavi yöntemi de uygulanmaktadır. Bu durum, genellikle tanısı geciken hastalarda uygulandığı için, erken tanı ve tedavinin önemini bir kez daha vurgulamakta fayda vardır.
" } ] }