{ "title": "Hamilelikte Anksiyete Bozukluğu", "image": "https://www.anksiyete.gen.tr/images/hamilelikte-anksiyete-bozuklugu.jpg", "date": "20.01.2024 13:35:38", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Hamilelikte anksiyete bozukluğu, yaşanmasının temel nedeni hamile bayanların hormonsal değişmelerin tesiriyle anksiyeteye daha yatkın olmalarıdır. Elbet anksiyete amaçlı ilaç kullanmak fetusu negatif etkileyebilir. Ama anksiyeteyi hafifletecek doğal çözüm metotları vardır.

Sosyal ve psikolojik anlamda destek alınmalıdır

Kronik veya önemli seviyede psikiyatri; hastalığı olan anne adaylarının, gebelikte ve doğum esnasından sonra bebeğin bakımında eksik olacağı veya çocuğunun kendisinden uzaklaştırılacağına konusunda korku ve kaygıları olabilmektedir. Kadın, hastalığının farkında ise bizzat hastalığı sebebiyle çocuğunun yaşamsal olarak kayıp görebileceği veya damgalanacağı korkusu yaşayabilir. Bu dönemde toplumsal ve ruhsal dayanak almak anne adaylarını rahatlatır. Daha eskiden şu an var olan veya gebelik sırasında gelişen psikolojik hastalıklar gebelik ve doğum sürecini negatif etkileyebiliyor. Gebelik öncesinde çöküntü geçirmiş kişilerde gebelik ve lohusalık çağında çöküntünün meydana çıkış riski, hiç çöküntü yaşamamış kişilerden daha çoktur. Zor psikiyatri hastalığı bulunan birtakım bayanlarda kadın olmanın pozitif ve motive edici tesiri de olabilmektedir. Şizofreni ve psikoz hastası annelik adayının, anneliği benimsemesi şeklinde gebelik sürecinde rehabilitasyona katılımının artığını ve bu durumun kendini yeterlidir ve kıymetli hisseden bireyin, iyileşmesinde pozitif etki yarattığını söylüyor. Bununla beraber, gebelik sürecinde rehabilitasyona ve kullanılan ilaçlara ara verilmek zorunda kalınmasının, sağlık probleminin alevlenmesi risk oranını de beraber getirdiğini kaydeden uzmanlar, bu kadın adaylarının doktorlarıyla devamlı bağlantı şeklinde olması gerektiğini bildiriyor.

Hamilelik döneminde hafif seviyede anksiyete artar

Gebelikte çöküntü ve psikozun ilk defa meydana çıkış riski azalıyor ama hafif seviyede çöküntü ve anksiyete çoğalıyor. Kişinin içe kapanması ve kendiyle ilgili uğraşlar gebelik sırasında artar fakat kaygının muhtevası bireyin kendisinden çok karnındaki bebeğine yöneliktir. Depresyondaki kadın adaylarında esasen sağlık probleminin getirdiği sorunlara, negatif his ve düşüncelere bir de gebelik, doğum ve doğacak bebeği konusunda kaygılar katılır. Çöküntü, sağlık probleminin tabiatı gereğince kişiye kendini hayatın sıkıntıları karşısında zayıf hissettiren bir hastalıktır. Gebelik sırasında bunun için bir de anne olmayla ilişkili olarak yetersizlik endişelerinin eklenmesiyle sıkıntıların daha fazla artış gösterebilmektedir.

Hamilelikte anksiyeteyi azaltıcı öneriler
" } ] }