Anksiyete Nöbeti
25 Temmuz 2024

Anksiyete Nöbeti

Anksiyete Nöbeti:

Anksiyete, tüm canlıların yaşadığı korku, kaygı, gerilim ve sıkıntılı haline verilen genel bir isimdir. Anksiyete, nedensiz yere endişelenmek ve tedirgin olmak gibi durumları da kapsar. Bu davranışlar, canlıların dış ortama uyum sağlamak amacıyla kendini koruma tepkisidir. Psikiyatri dalında, anksiyete bozuklukları bir grup hastalık olarak belirtilir.

Anksiyete Nöbetlerinin Belirtileri:

Anksiyete nöbetleri, genellikle şiddetli korku ve panik atak olarak kendini gösterir. Bu ataklar aniden meydana gelir; örneğin, bir asansöre binildiğinde kişinin aniden korkuya kapılması ve paniklemesi bir nöbet şekli olabilir.

Anksiyete Nöbetlerinin Görülme Şekilleri:

  • Kontrol kaybı
  • İstem dışı hareketler
  • İstem dışı panik atak
  • Delirme hissi
  • Göğüste sıkışma ve kalp çarpıntısı
  • Nefes almakta zorlanma, bayılacak gibi olma
  • Ateş basması, mide bulantısı
  • Başına kötü bir şey gelecek düşüncesi, rezil olma korkusu veya komik duruma düşme hissi
  • Zihinsel veya bilinçaltı soyutlanmışlık hissi

Anksiyete Nöbetleri Anında Yapılacaklar:

Anksiyete nöbetleri esnasında, kişi kendisi veya yanında bulunan kişilerin yapabileceği birçok şeyle hastaya yardımcı olabilir.

Hastanın Korkularını Not Etme:

Anksiyete nöbetleri esnasında yaşanan korkuları not almak, bu rahatsızlıktan daha hızlı bir şekilde kurtulmayı sağlayabilir.

Endişelenme Periyotları Oluşturmak:

Anksiyete rahatsızlığından kurtulmak için belirli çalışmalar yapılması gerekmektedir. Hasta, kendi oluşturduğu periyotlarla anksiyeteye neden olan durumlardan kurtulmak için bazı şeyleri düzeltmeye çalışır. Bu periyotlara düzenli olarak uyulduğunda, hasta olumlu sonuçlar alacaktır.

Anksiyete Nöbetinde Rahatlama Tekniği Uygulaması:

Kişi, anksiyete nöbeti geldiğinde derin nefes alıp vererek, kaslarını gevşeterek ve güzel anılarını düşünerek rahatlayabilir.

Hastanın Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Edinmesi:

Sağlıklı beslenme, birçok hastalıkta olduğu gibi anksiyete hastalığında da oldukça önemlidir. Günlük iyi bir sabah kahvaltısı yapılmalı ve gün içerisinde ana öğünler ile ara öğünler atlanmamalıdır. Düzenli beslenme ile fiziksel ve ruhsal olarak bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür.

Anksiyete Tedavisi:

Anksiyete tedavisinde hastanın durumuna ve şiddetine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Hastaya davranış terapileri uygulanır ve bu tedavi ile hastanın geçmişte yaşadığı sorunlar giderilir. Hastaya maruz bırakma tedavisi uygulanır; bu tedavide hastanın korkularıyla baş başa bırakılması ve bu durumda kendini kontrol etmeyi öğrenmesi amaçlanır. Anksiyete hastaları genellikle antidepresan ilaçlarla tedavi edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Timuçin

25 Temmuz 2024 Perşembe

Bir anksiyete nöbeti sırasında ne yapacağımı bilemiyorum, nefes almakta zorlanıyorum ve kalbim çok hızlı çarpıyor. Bu durumda nasıl sakinleşebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Timuçin,

Anksiyete nöbetleri gerçekten zorlayıcı olabilir. İlk olarak, derin ve yavaş nefes almayı denemelisin. Burnundan derin bir nefes al, birkaç saniye tut ve ardından ağızdan yavaşça ver. Bu, vücudunun rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca, dikkati başka bir yöne çekmek de işe yarayabilir; mesela, etrafındaki nesnelere odaklanmak veya sevdiğin bir müziği dinlemek gibi.

Kendine güven verici sözler söylemek de önemli. "Bu sadece geçici bir durum, güvendeyim ve bu da geçecek" gibi cümleler tekrarlayabilirsin. Eğer bu nöbetler sık sık tekrarlanıyorsa, bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsin. Profesyonel destek, bu tür durumlarla başa çıkmanı kolaylaştırabilir.

Kendine iyi bak ve unutma, yalnız değilsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Anksiyete Bozukluğu Testi Nasıl Yapılır?

Anksiyete Bozukluğu Testi Nasıl Yapılır?

Genel Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Genel Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Nöbeti

Anksiyete Nöbeti